torstai 25. elokuuta 2011

Syön vähän ketsuppia...

sitten menen katselemaan Pretty Womania.


Tiedän, että ketsuppi on hapanimelä maustekastike, joka valmistetaan perinteisesti tomaateista, viinietikasta, suolasta ja sokerista.

Ketsuppi ilmestyi eurooppalaisiin ruokapöytiin 1800-luvun alussa. Löytöretkeilijät olivat löytäneet kiinalaisten 1600-luvun lopussa kehittelemän kalakastikkeen nimeltään kôe-chiap ja tuoneet sen eurooppalaisten kokkien muokattavaksi. Uusi makeampi ketsuppiresepti ilmestyi myöhemmin Yhdysvalloissa, missä ketsuppi alkoi nopeasti kerätä suosiota. Raakojen tomaattien syömistä monet pitivät sen sijaan vaarallisena.

Nykyään ketsuppia pidetään epäterveellisenä sen korkean suola- ja sokeripitoisuuden takia, mutta jotkut tutkijat uskovat sen sisältävän jopa syöpää ehkäiseviä antioksidantteja.

1800-luvun ketsuppimainoksessa puolestaan luvataan: ”Siunattu helpotus äidille ja talon muille naisille!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti